Статии

Полезни статии

 

Реклама

Владеенето на чужд език като дългосрочна инвестиция

В отговор на кризата, много, особено сред младите и енергични хора, предпочитат да инвестират в знание – различни курсове, квалификации и т.н.

Ако решите да се възползвате от затишието на пазара на труда като инвестирате в образование, което ще ви помогне за в бъдеще да изкарвате повече пари, да промените работното си място с по-интересно или да се преместите в друга страна то изучаването на чужд език не е лош избор. Това е универсално и полезно знание без значение как ще се промени света след кризата.

Владеенето на чужд език може да бъде един от начините за по-интересна и по-високо платена работа, особено ако в списъка със задължения се включва общуване с чуждестранни партньори. Също така е възможно да се придобият нови умения /напр. може да превеждате, да събирате по поръчка информация от чужди сайтове, да публикувате по поръчка реклами и обяви в чужди сайтове, да се договаряте за изпълнение на задания с чуждестранни работодатели и т.н./, с които да изкарвате прехраната си при загуба на основната ви работа или пък да намерите още клиенти именно за основната ви работа.

Първото нещо, което трябва да вземете под внимание при избора на чужд език е колко използван е езика. За по-голямата част от хората най-основен избор е английският език. Във всяка европейска държава на английски език можете да се разберете, освен може би във Франция, където повечето хора не разбират или се преструват, че не разбират английски език. Ето защо, ако работата ви не е свързана с пътувания във Франция или някои други много специфични страни, започнете изучаването на чужд език с английски.

Аргумент за избор на език може да бъде и неговата рядкост. Специалистите по скандинавски езици, хинди, китайски и т.н. обикновено са доста търсени.

Ако искате да научите повече от един чужд език, заслужава си да се замислите в какъв ред да направите това. Задачата да научите два или три чужди езика е съвсем възможна, стига да не правите това едновременно, разбира се, а с интервал от няколко месеца. Опитните преподаватели са забелязали, че е много лесно да се научи английски след френски, докато обратното е значително по-трудно. Немски след английски също е добър избор. Така че, преди да вземете решение за реда на изучаване на езици, не е лошо да се посъветвате с квалифицирани преподаватели.

Добра идея е да се спрете на английски и да добавите към него по-рядко срещани езици, на които бихте могли да работите, например арабски, китайски и хинди, както и скандинавските езици.

Второто нещо, което трябва да вземете под внимание е за какво ви е нужен езика, за да определите какво ниво на владеене ви е нужно. Ако ще трябва да се разбирате с персонала в хотела, да си поръчате такси, или да се ориентирате до дадено място, то на вас са ви необходими някакви краткосрочни курсове, 2-3 месеца и разговорник в джоба. Ако обаче ви е нужна нова професия свързана с езика, например преводач, то тогава ще трябва да изучавате езика няколко години.

Владеенето на чужд език като допълнение към основната дейност.

Ако очаквате да повишите стойността си на пазара на труда, то трябва да изясните за себе си няколко въпроса:

- Кой език е особено важен във вашата сфера на дейност? Например стойността на един специалист в областта на търговията с вина ще бъде сериозно увеличена, ако той владее френски и/или италиански език, докато владеенето например на руски ще бъде безполезно.

- Как влияе върху заплащането във вашата професия владеенето на чужд език?

- Какво е заплащането във вашата област на човек със същата квалификация владеещ един, два или повече чужди езика? Това можете да проверите като направите сравнение по предложенията за заплати съответно с чужд и без чужд език в сайтовете за работа.

- Какво е вашето ниво на чужд език?

Най-лесният начин да проверите това е като направите един, или най-добре няколко безплатни теста в училищните сайтове.

- Колко време и пари са ви нужни, за да постигнете необходимото ниво?

Къде и как се учат езици?

1.  Книги и CD-та.

Най-евтиният вариант е самообучението. Вие харчите пари само за материали. Към съвременните учебници обикновено са приложени дискове със записи на текстове и упражнения, което дава възможност да се изучи фонетиката. Въпреки това, този метод е подходящ за много малко хора: първо, че е много трудно в отсъствието на учител да се проверява верността на тестовете и задачите и второ, по този начин можем да се научим да четем и пишем, но е малко вероятно да се научим да говорим свободно. Особено като се има предвид, че произношението много се различава, че са необходими диалози, и че съществуват най-често използвани в разговорната реч идиоми, които могат да се научат само от учител.

2.  Различни езикови курсове.

Те могат да варират по продължителност и разходи, по система на учене, по брой на учениците в групи, по методи, по избор на ученици, и разбира се – по квалификацията на преподавателите. При избора на курс е важно да проверите не само цената, но и какъв е броя на учениците в група. Когато групите са с повече от 5-7 ученици за преподавателя е трудно да отдели на всеки достатъчно време.

3.  С учители.

Ако вашите цели и задачи не съвпадат с никоя от възможностите за обучение в група, или искате самостоятелно обучение – наемете си частен учител. Тук имате безспорното предимство да работите по индивидуална програма, при която преподавателят се адаптира към вашите особености при възприемането и изучаването на езика.

Дипломи и сертификати.

Една от важните точки за бъдеща работа, както за служители на пълно работно време, така и за специалистите на свободна практика, това са дипломите и сертификатите. За да получите диплома призната не само в нашата страна, но и в чужбина, трябва да положите съответният изпит. Например TOEFL /тест по английски като чужд език/ за американски английски. Резултатите от този изпит се признават в повече от 6000 учебни заведения в 110 страни по света. Това се отнася и за IELTS /International English Language Testing System/, GMAT /Graduate Management Admissions Test/ за английски език, DELF /Diplome d'Etudes en Langue Francaise/ и DALF /Diplome Approfondi de Langue Francaise/ за френски език и т.н.

Наличието на такава диплома, от една страна, дава възможност да продължите обучението си в чужбина, и от друга страна, дори и да нямате намерение да учите допълнително - е част от автобиографията ви за работа и от уменията ви по  съответният език.

Във всеки случай, разходите по изучаване на чужд език рано или късно се възвръщат. И ползването на чуждестранна литература, и пътуванията, и договарянето без помощта на преводач – са все аргументи в полза на този вид инвестиция.

Да не говорим за това, че изучавайки език всеки открива за себе си един нов свят с много нови възможности.

Реклама